Pitanja i odgovori: razna pitanja na koja smo probali da damo
odgovore

Ovde se nalaze pitanja koja često dobijamo putem elektronske pošte ili direktno na manifestacijama na kojima izlažemo naše kolače. Naravno, neće nam biti teško da na neka pitanja odgovorimo i više puta:)

Često postavljana pitanja

 • Srca u činiji

  Ovde smo objavili nekoliko najčešće postavljanih pitanja. Budite slobodni da nam na stranici kontakt postavite bilo koje pitanje u vezi sa liciderskim srcima


  P: Od čega se prave liciderska srca?
  O: Svi ukrasni liciderski kolači se prave od testa koje se prvo dooobro zamesi, zatim ispeče, farba i šara. Između svake od faza postoji period sušenja.


  P: Da li radite isporuke kolača u Beogradu?
  O: Naravno, isporuku kolača radimo u Beogradu (distribucija sa Čukaričke padine) i u svim drugim gradovima u Srbiji. Dostavu vršimo putem kurirske službe u dogovoru sa naručiocem.


  P: Licider - naziv za kolač ili zanimanje?
  O: U Srbiji pod imenicom licider podrazumeva se majstor liciderskog zanata. Licidersko srce ili liciderski medenjak su nazivi kolača koje pravi licider. Hrvatski naziv za liciderski kolač je licitar a proizvođač je medičar. U ispravnost navedenog se možete uveriti koristeći leksikon stranih reči i izraza, recimo jedan od najpopularnijih autora Milana Vujaklije. Ustalom, ne dolazite u pekaru da kupite pekara već kiflu:).


  P: Da li su kolačići jestivi?
  O: U suštini jesu, svi sastojci od kojih se ukrasni kolačići prave su jestivi za šta posedujemo potvrde izdate od strane relevantnih institucija. Zbog procesa sušenja a i samim stajanjem, kolačići vremenom postaju prilično tvrdi i suvi. Na tvrdoću posebno utiču glukozni sirup i med prirodnim procesom kristalizacije. Dakle, naglašavamo da prvenstvena namena kolačića jeste ukrasna, a ako baš poželite da pojedete nešto slatko onda kupite medenjake, slatke i fine baš kako su ih nekada pravile naše bake:).


  P: Da li medenjaci mogu biti našarani raznim bojama po želji?
  O: Medenjake, koji su naš osnovni jestivi proizvod, šaramo na isti način kao i ukrasne kolačiće, po vašem uputstvu. Lepo upakovani medenjaci su često tražen poklon i pravili smo ih za razne namene, od venčanja do promocija.


  P: Gde se mogu kupiti vaši proizvodi?
  O: Naše proizvode možete pronaći u beogradskom izlogu (Beogradski kulturni centar) u Knez Mihailovoj ulici kao i u suvenirnici "Navijutak" u Skadarliji. Proizvode možete poručiti i direktno od nas - biće dostavljeni putem brze pošte. Još jedan od načina jeste da na različitim vašarima i manifestacijama potražite tezgu sa našim proizvodima i kupite ih direktno od velikog majstora Baće Pajića.


  P: Kakvo će biti vreme sutra?
  O: Postoje ozbiljne indicije da će biti veoma slično današnjem. S druge strane ostavljamo rezervu da može doći i do značajnije promene vremena.


  P: Na koji način kolačići mogu biti brendirani?
  O: Liciderski kolačići mogu bitni našarani po vašem izboru sa različitim ukrasima i ispisma teksta. Drugi način je da standarno našarano licidersko srce na svom pakovanju u kesici ili kutiji ima kartončić sa određenim tekstom, slikom ili prikazom logoa. Pogledajte u sekciji proizodi, sigurno ćete pronaći slikovit odgovor na postavljeno pitanje.


  P: Koliko ranije treba da napraviti porudžbinu većeg broja kolačića?
  O: Prvenstveno iz razloga što se svaki proces pravljenja kolača radi ručno kao i zbog neophodnosti sušenja između svake od faza bilo bi dobro porudžbinu napraviti što ranije, barem dve do tri nedelje unapred.
  Primer: venčanje je krajem maja, želite 150 kolačića kao poklon za goste. Minimalno vreme potrebno za izradu je 15 - 20 radnih dana, dakle najkasnije u prvoj polovini maja treba uraditi narudžbinu.


  P: Za kakve prilike se licidersko srce može koristiti kao poklon?
  O: Mi smatramo da licidersko srce može biti univerzalni poklon. Ali najbolji odogovor na ovo pitanje možemo dati ako navedemo za koje namene smo do sada izrađivali liciderska srca i kolačiće: suvenir, poklon dragoj osobi, poklon gostima iz inostranstva, poklon gostima na raznovrsnim proslavama (venčanja, veridbe, maturske večeri, krštenja, poslovne proslave...), prateći poklon na promocijama proizvoda, poslovni poklon, ukras u raznovrsnim anažmanima...


  P: Kakva je razlika između medenjaka i liciderskog srca?
  O: Licidersko srce predstavlja ukrasni kolačić, u potpunosti ofarban, našaran i spreman da traje godinama uveseljavajući oko. Medenjak je jestivi kolač divnog mirisa, takođe posnog sastava, našaran i spreman da bude pojeden u narednih par meseci:).


  P: Postoje li neke posebne pogodnosti za mladence?
  O: Postoje. Angažovali smo dva posebno uvežbana goluba koji donose liciderska srca na mesto venčanja. Budući da ne mogu poneti puno srca odjednom potrebno im je barem sat i po vremena da sva srca donesu na željeno mesto. Šalu na stranu, mladenci imaju povlašćene cene kolačića kao i praksu da uvek dobiju više kolačića od poručenog broja.


  P: Jesu li cene vaših kolačića visoke?
  O: Odgovor zavisi od toga šta smatrate visokom cenom i da li kupovinom dobijate ono što želite. Ako uzmete u obzir da smo mi proizvođači a ne trgovci, da od mnoštva domaćih sastojaka kroz nekoliko faza ručno pravimo ovako lep kolač onda cena nije visoka. Ali, ukoliko želite da poredite naše kolačiće sa nekim generičkim proizvodom koji silazi sa proizvodne trake, svaka cena koju bismo odredili je previsoka. Verujemo da smo cene odredili u potpunom skladu sa kvalitetom naših proizvoda.


  P: Da li radite kolačiće za političke promocije i kampanje?
  O: Licidersko srce možemo obojiti u sve boje osim političkih.


  P: Postoji li mogućnost izrade kolačića nestandardnog, specijalnog oblika?
  O: Postoji. Ukoliko imate ideju ili nacrt, zajedno možemo kreirati modlu i kolače po Vašoj želji.


  P: Da li svaki kolač ima ogledalce na sebi?
  O: Ne, ogledalca imaju samo kolači u formi srca. I to ne sva srca, najmanja srca koja pravimo i dupla srca nemaju na sebi ogledalca.


  P: Da li ste vi najbolji licider u Srbiji?
  O: Objektivan odgovor na ovo pitanje je teško dati kao što je podjednako lako nije odrediti značenje pojma najbolji. Budući da moramo da odgovorimo, verovatno će zvučati neskromno ali smatramo da spadamo među bolje licidere u našoj zemlji. Ako kažemo da spadamo, to ne znači i da smo spadala:).


  P: Šta može da smeta kolaču, da li se može pokvariti?
  O: Liciderski kolač se može pokvariti ako se nalazi u vlažnim uslovima, vlaga je njegov najveći neprijatelj. Ukoliko stoji u sredini gde nema puno vlage kolač može trajati decenijama. Kolaču najviše smeta ako ga ne poklonite nekome ili ako ga držite u nekom ćošku, daleko od sunca i pogleda.


  P: Poručio/la sam kolače kao poklon za svatove ali smo se posvađali, raskinuli veridbu i svadbe neće ni biti. Mogu li da otkažem porudžbinu?
  O: E, ne možete! Mi ovde pravimo kolače sa ljubavlju, radujemo se vašem venčanju a vi tako! Nema otkazivanja, ne samo porudžbine kolače nego ni otkazivanja svadbe! Razmislite dobro još jednom, ako ni zbog čega drugog onda zbog gotovih kolačića:). I kako mislite da nam natalitet poraste ako se tako lako odričemo zajednice?"Srce na dar - A Heart to Give" je slogan koji koristimo za sve proizvode koji izlaze iz naše radionice. Stilizovano srce sa karakterističnom liciderskom šarom koja se nalazi sa desne strane predstavlja naš zaštitni znak.

Posebno izdvajamo

 • Srce u kutiji

  Srce 10x10 cm u kartonskoj kutiji sa prozorom uvezano ukrasnom trakom. Kao podloga u kutiji se koristi prirodna rafija.

  Fejsbuk profil

  Pozivamo vas da posetite naš fejsbuk profil na kome možete videti još fotografija naših proizvoda i ostaviti pokoju pohvalu ili pokudu.

  Flickr profil

  Ukoliko volite samo fotografije bez puno teksta, tu je naš flickr profil. Ovde možete pronaći veliki broj fotografija u tematskim albumima.

Katalog proizvoda

 • Katalog

  Predstavljamo vam katalog naših liciderskih proizvoda u pdf formatu. Na sva pitanja u vezi sa načinima poručivanja i dostave odgovorićemo u najkraćem roku.

Dokumenta u pdf formatu

Novosti

 • Srećan Božić

  Januar 2015

  Želimo vam srećan Božić i lepu proslavu sa vašom porodicom. Hristos se rodi!

  Detaljnije
 • Liciderska srca Beogradskom izlogu

  Novembar 2014

  U Kulturnom centru Beograda (Beogradski izlog) možete pronaći naša ukrasna liciderska srca i kućice upakovane u celofanske kesice ili kutije uvezane prirodnom rafijom.

  Detaljnije
 • Venčanje - avgust 2014.

  Avgust 2014.

  Naša ukrasna liciderska srca kao deo dekoracije na venčanju Darka i Laure na Mećavniku. Veća srca su označavala brojeve stolova ...

  Detaljnije
 • Poplava

  Maj 2014.

  Izražavamo naše najdublje saosećanje sa svim ljudima sa poplavljenih područja. Nadamo se da će ova prirodna katastrofa za sve nas biti dobar nauk o tome šta znači prevencija i održavanje. Hvala svima koji su ...

  Detaljnije
 • Spoj nespojivog

  Maj 2014.

  Sa malim zakašnjenjem predstavljamo vam proizvod koji smo dugo najavljivali kao spoj nespojivog. Kao spona između gurmana i probirača, predjela i kolača, kao prolećni lahor što pčelicu na cvet navede ...

  Detaljnije
 • Uskršnja liciderska jaja

  April 2014.

  Čestitamo Uskrs svima koji slave - Hristos voskrese! Ponovo na OMV pumpama se nalaze liciderski suveniri u obliku uskršnjih jaja i zeka kao i medenjaci u istim oblicima.

  Detaljnije
 • Medenjaci na OMV pumpama

  Februar 2014.

  U našem proizvodnom asortimanu sve veći broj porudžbina čine ukrašeni liciderski medenjaci. Za 14.02.2014. voljenoj osobi možete kupiti naše medenjake na svim OMV pumpama u ...

  Detaljnije
 • Srećna Nova godina

  Decembar 2013.

  Dragi prijatelji, želimo vam srećnu i uspešnu Novu godinu. Ukoliko bude za nijansu bolja, to je upravo zato što smo je sami takvom napravili ...

  Detaljnije
 • Ručno mešenje testa

  Novembar 2013.

  Želeli bismo sa vama da podelimo prikaz ručnog mešenja testa. Ranije, dok još uvek nisu bile dostupne mašine za mešenje testa, čitav proces se odvijao u drvenom koritu ...

  Detaljnije
 • Liciderske papučice

  Oktobar 2013.

  Jedan od najstarijih liciderskih kolačića su papučice. Iako se sve ređe mogu videti jer su ih iz po strani stavili neki drugi oblici kolačića mi smo uradili seriju ...

  Detaljnije
 • Liciderska srca u kutiji

  Avgust 2013.

  Avgust je mesec u kome smo uradili veliki broj ukrasnih liciderskih srca koja su bila upakovana u kutiju od rebrastog kartona ...

  Detaljnije
 • Liciderski zanat na radiju

  Jun 2013.

  21.05.2013. godine smo gostovali na međunarodnom radiju Srbija u emisiji "S kolena na koleno". U prijatnom razgovoru ...

  Detaljnije
 • Srećan Uskrs

  April / maj 2013.

  Hristos voskrese! Kao i svake godine napravili smo najrazličitije motive na liciderskim uskršnjim jajima. Ovoga puta je naglasak...

  Detaljnije
 • Liciderski kolači sa motivima nošnje

  Mart 2013.

  Potrudili smo se da na još jedan način prikažemo srpsku tradiciju. Napravili smo seriju liciderskih ukrasnih kolačića sa motivima narodnih nošnji...

  Detaljnije
 • Nurdor

  Februar 2013.

  Februar je mesec u kome svoj dan proslavljaju naši drugari iz NURDOR-a (nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka). I ovog puta...

  Detaljnije
 • Božić

  Januar 2013.

  Koristimo ovu priliku da svima od srca čestitamo Božić. Jedna od zanimljivosti koja je u vezi sa Božićem jeste i ta da se ...

  Detaljnije

Arhiva novosti od 2010.

Now it's time the actual metal cartier replica uk obtained a good update, because it has been regarding 16 many years because we have observed this rejuvenated. The actual wait around has ended using tag heuer replica sale research 116500LN within 904L metal. This runs on the brand new monobloc Cerachrom bezel within dark ceramic by having an up-to-date tahcymeter style, losing the actual old rolex replica sale steel bezel. It is nevertheless obtained the actual calibre 4130 motion, however has become examined through tag heuer replica uk in order to +2/-2 mere seconds daily precision, that is hublot replica amazing for any produced in higher quantities chronograph. Which score implies that the brand new Rolex Replica UK Daytona additionally sports activities the actual replica watches sale associated with which you'll study about the following.